!!! Info CORONAVIRUS & vaccinatie !!!

SNELTESTEN:

Ondanks de berichtgeving in de media zijn Covid-19 sneltesten NOG NIET in de huisartsenpraktijk beschikbaar. Deze sneltesten zullen binnen afzienbare tijd over de huisartsenpraktijken verdeeld worden. We wachten verder nieuws af en delen het met u op deze website.

 

VACCINATIE:

Als huisartsen krijgen wij de laatste dagen en weken vragen over de komende vaccins tegen Covid-19. “Wat denk jij dokter, ga jij je laten vaccineren? Zou ik dat best doen?”

Want wat ons betreft is hier een duidelijk antwoord op nodig.
Wij laten ons beiden vaccineren. Verder hopen wij zoveel mogelijk mensen te overtuigen hetzelfde te doen. Wij geloven in deze vaccinatie.

We hebben een manier nodig om dit virus te stoppen. Als we op termijn terug willen keren naar een leven waarin we onze vrienden en familie op een normale manier kunnen zien, de belangrijke momenten samen vieren, samen eten, onze kinderen een sociaal leven bieden, hoopvol ondernemen …
Dan moeten we de verspreiding van dit virus in onze maatschappij verhinderen.
Deze vaccins bieden een positieve manier om dit te doen.
De eerste positieve manier om dit te doen.

Vaccins worden onderworpen aan streng onderzoek voor ze worden goedgekeurd. De veiligheid van deze vaccins is uitgebreid onderzocht. Sneller dan we dat gewend zijn, maar daar was ook een dringende reden voor.

De meest voorkomende bijwerkingen op korte termijn na toediening van deze vaccins zijn pijn op de plaats van injectie, hoofdpijn, koorts en spierpijn. Dit zijn milde klachten die na één tot twee dagen verdwijnen en makkelijk te behandelen zijn met een koortswerend middel of een pijnstiller.

Het risico op deze milde klachten weegt niet op tegen het risico dat we lopen tijdens een infectie met Covid-19, het risico dat anderen lopen aan wie we het virus kunnen doorgeven als we besmet raken, en de gevolgen voor de maatschappij die we ondertussen al bijna een jaar ervaren.

Bijwerkingen op lange termijn zijn niet vastgesteld, en verwachten we ook niet. Een vaccin wordt snel afgebroken door je lichaam en is snel weer verdwenen. Wat achterblijft is het geheugen dat je immuunsysteem heeft opgebouwd met de hulp van het vaccin. Het geheugen waarmee je het coronavirus herkent en doeltreffend aanvalt.

Tijdens de eerste golf overheerste een gevoel van solidariteit. Met deze positieve houding lieten we aan elkaar weten dat het wel zou lukken, dat we dit samen aankunnen. Laten we dit optimisme terug vastgrijpen, en samen aan de oplossing werken.

Wij twijfelen niet en laten ons vaccineren.
Hopelijk doet U hetzelfde.
Maar als U hier nog vragen over heeft, beantwoorden wij die graag.
Of surf eens naar www.info-coronavirus.be/nl/vaccinatie of laatjevaccineren.be.

Extra info vaccinatieprocedure en risicogroepen:
Momenteel wachten wij op officiële richtlijnen van de overheid over hoe de Covid-19-vaccinatie precies zal verlopen. Alle inwoners van Zemst zullen worden ingeënt in gebouwen van de veilingsite in Kampenhout.
Ook over de bepaling wie tot de hoog risicogroep zal behoren, kregen wij nog geen concrete info.
Zodra meer info hierover bekend is, kan u het hier lezen op onze website.

 

Praktische info omtrent testing, reizen en quarantaine-maatregelen.

Hier vindt u alle antwoorden op de vragen:Moet ik mij laten testen? en Ik had contact met een covid positief persoon. Wat nu? en Ik kom uit het buitenland. Wat nu?

INFO COVID : open steekkaart

 

Voor andere vragen omtrent het Coronavirus kan u nog steeds terecht op de website van de FOD Volksgezondheid (https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs) of bel naar 0800/14689.